Предстоящите местни избори у нас ще са най-тежките досега. Очаква се отчитането

...
Предстоящите местни избори у нас ще са най-тежките досега. Очаква се отчитането
Коментари Харесай

ЦИК: Местните избори ще са най-тежките досега

Предстоящите локални избори у нас ще са най-тежките до момента.  Очаква се  отчитането на резултатите да става по-бавно и процесът на приемане на протоколите да е по-дълъг , сподели ръководителят на ЦИК Александър Андреев по БНР. Според него и Централната изборна комисия ще бъде натоварена с повече сигнали за проблеми.

„ Към момента не бихме могли да кажем, че ще има проблеми в акцията. Дори се надяваме да няма. Разбира се, в случай че има, то ще бъдат най-често по въпросите,  свързани с публикуването на социологически изследвания по отношение на предизборната акция , с въпросите, които са свързани с накърняването на права на претендентите и така наречен " положителни нрави “, заключи той.

ЦИК прикани политиците да насочат позитивни послания и да съблюдават разпоредбите в Изборния кодекс, с цел да няма сигнали и тъжби, които да доведат до санкции:

„ В рамките на нашата подготвеност е, когато мониторингът, който реализира Съвет за електронни медии, ни изпрати сигнал, да го разгледаме, да проучим материала и да преценим дали е належащо да се наложи избрана глоба. В огромна част от случаите, в които сме сезирани от жители и от неправителствени организации за такива нарушавания, ги преглеждаме,  пожелаваме материалите във връзка с печатни и онлайн новинарски снабдители, на онлайн новинарски услуги, на медии, с цел да можем да преценим дали има нарушаване . Когато става въпрос за обсега на ОИК, т.е. районен обсег, тогава те, откакто бъдат сезирани, вземат своите решения въз основа на това, което е открито “.

Андреев акцентира, че  глобите са планувани в Изборния кодекс – сред 2500 и 5000 лв. , само че се покачват при наново нарушаване.

 

„ ЦИК няма директен надзор върху финансирането на предизборната акция на политическите сили. Това се преценя от Сметната палата. Ние само одобряваме разпоредбите във връзка с финансирането “, добави Андреев.

Към момента Секционните изборни комисии още не са назначени , а обучаването на членовете им занапред следва. Предвидено е доста нарастване на възнагражденията на ръководителите и членовете им.  От ЦИК се надяват това да спомогне за обезпечаване на задоволително хора в СИК в страната за естественото протичане на изборите.

ЦИК сега основава обучителни материали за потребностите на комисиите,  в това число и за попълване на протоколите.

В предишното сериозен проблем беше организацията при предаването на изборните бумаги в нощта след изборите.  Предвиждат се организационни промени за облекчение на процеса , изясни ръководителят на ЦИК. / Дарик

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
НАПИШИ КОМЕНТАР